Spis doświadczeń szkolnych:
Chemia nieorganiczna
- Ilustracja zjawiska fizycznego i reakcji chemicznej
- Badanie składu powietrza
- Badanie właściwości powietrza
- Badanie właściwości tlenku węgla(IV)
- Badanie właściwości węglanów
- Otrzymywanie tlenu
- Spalanie wybranych pierwiastków w tlenie
- Badanie właściwości wodoru
- Reakcja produktów spalania siarki z wodą
- Reakcja tlenku fosforu(V) z wodą
- Reakcja żelaza z chlorem
- Reakcje litu, sodu i potasu z wodą
- Reakcje wapnia, magnezu, glinu i cynku z wodą
- Reakcje magnezu, glinu i miedzi z kwasem solnym oraz zasadą sodową
- Reakcje magnezu i miedzi z rozcieńczonym oraz stężonym kwasem azotowym(V)
- Badanie właściwości tlenku glinu
- Otrzymywanie wodorotlenku glinu i badanie jego właściwości
- Otrzymywanie wodorotlenku żelaza(II) i badanie jego właściwości
- Badanie właściwości wodorku litu
- Reakcja roztworu siarczanu(VI) miedzi(II) z wodą amoniakalną
- Porównanie aktywności fluorowców w reakcji z wodą chlorową
- Porównanie aktywności fluorowców w reakcji z wodą bromową
- Badanie właściwości dichromianu(VI) potasu
- Redukcja dichromianu(VI) potasu cynkiem
- Badanie właściwości manganianu(VII) potasu
- Reakcja manganianu(VII) potasu z tlenkiem siarki(IV)
- Budowa ogniwa Daniella
- Elektroliza wodnego roztworu chlorku miedzi(II)
- Autokataliza
- Stan równowagi w roztworach chlorku kobaltu(II)
- Zmiana położenia stanu równowagi pod wpływem temperatury
Chemia organiczna
- Otrzymywanie i badanie właściwości acetylenu
- Reakcja alkoholu jedno- i wielowodorotlenowego z wodorotlenkiem miedzi(II)
- Reakcja etanolu z dichromianem(VI) potasu w środowisku kwasowym
- Utlenianie alkoholi I-rzędowych
- Badanie właściwości redukujących aldehydów i ketonów – próba Tollensa
- Badanie właściwości redukujących aldehydów i ketonów – próba Trommera
- Badanie właściwości redukujących kwasu mrówkowego
- Badanie właściwości aniliny
- Badanie właściwości fenolu
- Badanie właściwości mocznika
- Właściwości redukujące cukrów prostych i złożonych
- Hydroliza kwasowa sacharozy
- Reakcja celulozy z jodem
- Reakcja skrobi i dekstryn z jodem
- Badanie charakteru chemicznego aminokwasów
- Wykrywanie aminokwasów aromatycznych
- Reakcja aminokwasów z kwasem azotowym(III)
- Badanie właściwości tłuszczów ciekłych